Παθήσεις & Κακώσεις

Ο ορθοπαιδικός Χ.Σινωπίδης με τον Χρυσό Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιο πρωτηαθλητη Ε.Πετρούνια

Οι αθλητικές κακώσεις του ώμου αντιμετωπίζονται ανάλογα με το άθλημα και τις ανάγκες του αθλητή. Η προσέγγιση είναι πολυπαραγοντική και χρειάζεται η συνεργασία πολλών ειδικοτήτων όπως του φυσικοθεραπευτή, του μυοσκελετικού ακτινολόγου και του ειδικού ορθοπαιδικού με εξειδίκευση στην χειρουργική του ώμου. Η θεραπεία εξαρτάται απο τον τύπο της κάκωσης είτε είναι πρόβλημα τένοντα ή συνδέσμου (ρήξη επιχειλίου χόνδρου, SLAP) και αντιμετωπίζεται με φυσικοθεραπεία και αρθροσκόπηση ώμου.

Αρθροσκοπική εικόνα της άρθρωσης του ώμου

Οι παθήσεις του μυοτενοντώδους πετάλου (ο υπερακάνθιος τένοντας πάσχει πιο συχνά) χαρακτηρίζονται από τενοντοπάθειες (επασβέστωση) μερικές ρήξεις, ολικές ρήξεις μέχρι πλήρη εκφύλιση και ατροφία των μυών. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ένα εύρος από φυσικοθεραπεία, βιολογικές θεραπείες και αρθροσκόπηση ώμου ανάλογα με την περίπτωση και τα συμπτώματα του ασθενή, όπου είτε γίνεται συρραφή του τένοντα ή αφαίρεση του ασβεστίου και ακρώμιοπλαστική.

Η αστάθεια ή το εξάρθρημα του ώμου, μπορεί να είναι πλήρης εξάρθρωση ή μερική. Συνοδεύεται συχνά από ρήξη των συνδέσμων του ώμου και αντιμετωπίζεται είτε με φυσικοθεραπεία είτε με αρθροσκόπηση ώμου. Οταν προχωρήσει η φθορά και στα οστά λόγω των πολλών εξαρθρημάτων τότε αντιμετωπίζεται με την επέμβαση Latarjet.

Αρθροσκοπική εικόνα της άρθρωσης του ώμου
Αρθροσκοπική εικόνα της άρθρωσης του ώμου

Ο παγωμένος ώμος μια κατάσταση πολύ επώδυνη και περιοριστική, πιο συχνή σε διαβητικούς και ασθενείς με ορμονικές διαταραχές. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδη διήθηση και πάχυνση του αρθρικού θυλάκου. Αντιμετωπίζεται αρχικά με φυσικοθεραπεία αλλά οταν αυτή δεν ανταποκρίνεται η αρθροσκόπηση ώμου είναι η μέθοδος επιλογής και αντιμετώπισης.

Η αρθρίτιδα του ώμου πού οφείλεται είτε σε εκφύλιση (οστεοαρθρίτιδα) είτε σε ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες ρευματολογικές καταστάσεις, είτε σε χρόνια ρήξη των τενόντων του ώμου αντιμετωπίζεται αρχικά με συντηρητικές μεθόδους (φυσικοθεραπεία, φαρμακα, ενέσεις). Οταν πλέον ο πόνος και ο περιορισμός της κινησης του ώμου δεν βελτιώνονται η αρθροπλαστική του ώμου δίνει την καλύτερη λύση.

Ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου
Αρθροσκόπηση αγκώνα

Η αρθροσκόπηση του αγκώνα, όπου μια κάμερα εισέρχεται στον αγκώνα είναι η μέθοδος με την οποία αντιμετωπίζονται η αρθρίτιδα του αγκώνα σε νέα άτομα με βλάβες του αρθρικού χόνδρου και ελεύθερα σώματα. Επίσης η δυσκαμψία και τα οστεόφυτα του αγκώνα αντιμετωπίζονται επιτυχώς με την μέθοδο αυτή.

Η αρθροπλαστική του αγκώνα δίνει πλέον αποτελέσματα εφάμιλα των αρθροπλαστικών των άλλων αρθρώσεων. Είναι η μέθοδος επιλογής για την αντιμετώπιση πευματοειδούς αρθρίτιδας του αγκώνα ή σε καταστροφή του αγκώνα λόγω κατάγματος ή αποτυχημένων επεμβάσεων στον αγκώνα.

Ολική αρθροπλαστική αγκώνος